Siirry pääsisältöön

Kilpailun säännöt

Tähtipöllö-lukukilpailun säännöt ja ohjeet 

Tähtipöllö-lukukilpailu järjestetään 25.9.2023–12.1.2024 klo: 23.59. 

Kilpailun tarkoituksena on innostaa lukemiseen ja kehittää lukutaitoa.  

Onnea kilpailuun ja iloa lukemiseen!  

Osallistumisohjeet ja rajoitukset 

Voit ilmoittaa luokan mukaan kilpailuun milloin tahansa kilpailuaikana. Kilpailuun saa ilmoittaa ainoastaan kilpailuaikana eli 25.9.2023 alkaen luetut sivut. Voittajaluokkien tulee näyttää toteen luetut sivut ennen palkinnon luovuttamista. Pidäthän kirjaa viikkotasolla luetuista sivuista per oppilas. Tämä dokumentaatio tullaan tarkistamaan ennen palkinnon luovuttamista.
Tulosta lukemisen seurantalomakkeet tästä:

Lukemisen seurantalomake opettajalle PDF
Lukemisen seurantalomake oppilas 1-3 PDF
Lukemisen seurantalomake oppilas 4-6 PDF

Ilmoita kaikki luokan oppilaat osallistuviksi, vaikka jokainen ei lukisi. Laske yhteen luokkasi lukemat sivut ja syötä ne Tähtipöllö-verkkosivustolle. Jos rekisteröinnissä on ongelmia, ole yhteydessä sähköpostitse: tahtipollo@otava.fi. 

Luetut sivut kannattaa ilmoittaa kootusti esimerkiksi kerran viikossa.

Kilpailussa on kaksi kategoriaa: luokat 1–3 ja luokat 4–6.  

Luokassa on oltava vähintään kuusi oppilasta, jotta luokka voi osallistua kilpailuun. Jos luokassa on alle kymmenen oppilasta, voit yhdistää kaksi luokkaa. Kahden luokan yhdistelmässä ilmoitetaan osallistujaksi nuorempien luokka (esim. 5. ja 6. luokan sekaluokassa luokka tulee merkitä 5. luokaksi). Jos yhdistelmässä on mukana kolme vuosiluokkaa, valitaan ikäryhmältään keskimmäisenä oleva luokka. 

Luokkakoko vaikuttaa luettujen sivujen määrään automaattisesti niin, että pienillä luokilla (alle 15 oppilasta) lomake käyttää kerrointa 1,25 ja suurilla luokilla (yli 35 oppilasta) kerrointa 0,75. Keskikokoisilla luokilla (15–35 oppilasta) ei ole käytössä kerrointa. 

Kilpailuun voi osallistua kaikilla kirjallisuuden lajeilla, tekstilajeilla ja kirjan formaateilla paitsi äänikirjalla. Äänikirjaa voi halutessaan kuunnella luetun tekstin tukena. 

Lukuaineiden oppikirjoissa olevat opetustekstit lasketaan kilpailuun mukaan, joten kaikki lukemista sisältävät yksilötyönä suoritettavat (koti)tehtävät voi kirjata luetuiksi sivuiksi. 

Kirjoja voi lukea millä tahansa kielellä. Sillä ei ole merkitystä, paljonko tekstiä on per sivu: kukin lukee oman tasonsa ja innostuksensa mukaan. 

Voit muuttaa oppilasmäärää, jos luokan koko muuttuu matkan varrella.  

Jos oppilas vaihtaa luokkaa kilpailukauden aikana, uusi opettaja voi siirtää hänen lukuhistoriansa uudelle luokalle. Tällöin oppilaan entisen luokan sivumäärä vähenee ja uuden luokan sivumäärä lisääntyy. Oppilas voi olla rekisteröitynä vain yhdelle luokalle kerrallaan. 

Palkinnot 

Palkintona on 2000 euroa luokkien 1–3 kategoriassa ja 2000 luokkien 4–6 kategoriassa. Palkinto ei kuitenkaan saa ylittää 100 euroa per oppilas, eli esimerkiksi 15 oppilaan luokka voi saada maksimissaan 1 500 euron palkinnon. Lisäksi toiseksi ja kolmanneksi tulleet luokat palkitaan kirjapalkinnoilla. Arvomme myös kaikkien osallistuvien luokkien kesken kirjapalkintoja.

Jos voittajaluokkia on samalla sivumäärällä 2 tai 3, palkinto jaetaan. Jos saman sivumäärän lukeneita on 4 tai enemmän, voittaja arvotaan. Rahapalkinto maksetaan esimerkiksi vanhempainyhdistyksen kautta. Mikäli koululla ei ole vanhempainyhdistystä, sovitaan palkinnon maksusta erikseen.  

Kilpailun järjestävät Kustannusosakeyhtiö Otava ja Otava Oppimisen palvelut. Tähtipöllö-hanke on saanut tukea Otavan Kirjasäätiöltä.