Henriika Tulivirta: ”Kirjallisuus on ihan kaikkia varten ja jokaisella on oikeus lukea!”
Tähtipöllö-lukemiskilpailun voittajat palkitaan Educa-messuilla tammikuussa 2025. Messuilla järjestetään myös lukuintokeskustelu, johon osallistuvat korkeushyppääjä Ella Junnila, kirjastoammattilainen ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta sekä vaikuttaja, muusikko ja kirjailija Mike Bäck. Tässä haastattelussa Henriika Tulivirta kertoo suhteestaan kirjoihin ja lukemiseen.
Opin lukemaan 4-vuotiaana. Sen jälkeen en ole lopettanut… Ensimmäinen kokonaan lukemani kirja oli Gösta Knuttsonin Pekka Töpöhäntä. Luin paljon satukirjoja, kertomuksia ja kuvakirjoja – useimmiten itsekseni, mutta toisinaan myös ääneen sisaruksilleni. Luin oikeastaan aina, kun se oli mahdollista: iltaisin ennen nukkumaanmenoa, aamulla ennen vuoteesta nousua, ja tietysti pitkin päivää aina, kun oli sopiva hetki. Joskus sisaruksiani ärsytti, kun minua oli hankala houkutella ulos leikkimään, jos hyvä kirja oli kesken. Aika usein oli. Lukeminen vei minut heti mennessään; oli ällistyttävää ja upeaa huomata, kuinka monenlaisia kirjoja oli olemassa ja kuinka pystyin niiden avulla itse siirtymään maailmasta ja tarinasta toiseen!
Nykyään olen lukijana oikeastaan ihan samanlainen kuin silloin 4-vuotiaana: luen aina ja kaikkialla, ja monenlaisia kirjoja. Lukemieni kirjojen skaala on tosin nykyisin tietysti laajempi kuin lapsena. Arjessani lukuharrastus näkyy varsin konkreettisesti: kodissani on useita kirjahyllyjä ja niiden lisäksi eri puolilla asuntoamme on huojuvia kirjapinoja, jotka saattavat muiden silmiin vaikuttaa sattumanvaraisesti kasatuilta, mutta joilla on todellisuudessa selkeä ja tarkka pinoamisjärjestys. Jossain vaiheessa kirjahyllyni oli niin täynnä, että sinne ei mahtunut yhtään uutta kirjaa. Piilotin pienen pinon uutuusteoksia siivouskaappiin (koska mitä ilmeisimmin omistan huomattavasti vähemmän tiskirättejä kuin kirjoja ja kaapissa oli runsaasti tilaa). Puolisoni suhtautui huvittuneesti salaiseen kirjakätkööni ja muutamaa päivää myöhemmin kävimme ostamassa lisäkirjahyllyn.
Mikä on paras luku- tai kirjamuistosi?
Elämääni mahtuu niin paljon hyviä luku- tai kirjamuistoja, että on käytännössä mahdotonta valita vain yhtä. Hyvä muisto on kuitenkin esimerkiksi se, kun täytin 10 vuotta ja sain syntymäpäivälahjaksi valtavan laatikon. Kun avasin sen, sieltä paljastui kymmenittäin kirjoja, jotka äitini oli käynyt ostamassa erään koulukirjaston lopettaessa toimintansa. Kirjat ovat edelleen tallella.
Mitä lukeminen sinulle merkitsee, mitä sinä siitä saat?
En ole koskaan ajatellut lukemista hyödyn kautta, vaikka tietysti on kiistatonta, että se vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi sanavarastoon. Itse luen kuitenkin pääosin siksi, että pidän siitä! Rakastan tarinoita, ihmiskohtaloita, erilaisia maailmoja, outoja kohtaamisia ja sitä, että sanoilla on mahdollista rakentaa ihan mitä tahansa. Kirjat tarjoavat mahdollisuuden nauttia siitä kaikesta ja juuri silloin kun itse haluan, ja sellaisessa maailmassa jonka kulloinkin valitsen. Teen myös töitä lukemisen ja kirjallisuuden parissa. En osaa kuvitella elämää, johon kirjat eivät kuuluisi.
Lukeminen on elintärkeä taito. Ilman sujuvaa lukutaitoa on hyvin vaikea pärjätä yhteiskunnassa, tai saada itseään ilmaistua haluamallaan tavalla. Kirjallisuus auttaa ymmärtämään ja jäsentelemään ympäröivää maailmaa, tarjoaa turvallisen tavan tutustua erilaisiin aiheisiin ja tunteisiin, tuo uusia ajatuksia ja oivalluksia. Lisäksi lukeminen on äärimmäisen hauskaa, mielenkiintoista, yllättävää ja kiehtovaa. Koskaan ei oikeastaan tiedä, mihin tarina lopulta kuljettaa, tai millaista tietoa on luvassa.
Onko sinulla muita aiheeseen liittyviä terveisiä?
Lukeminen, tai sen aloittaminen, voi joskus tuntua hankalalta. Voi olla sellainen olo, että lukeminen on vain tietynlaisia ihmisiä varten, tai että vain tietynlaisten kirjojen lukeminen lasketaan oikeaksi lukemiseksi. Tämä ei pidä paikkaansa! Lukipa sitten kuvakirjoja, romaaneja, tietokirjoja, sarjakuvia, selkokirjoja, tai satuja, on ihan yhtä lailla lukija kuin kuka tahansa muukin. Lukeminen ei ole kilpailu, eikä omia lukutapojaan tarvitse verrata muiden tyyleihin. Kaikki saavat lukea sitä mitä haluavat, juuri sellaisella tyylillä kuin hyvältä tuntuu. Kirjallisuus on ihan kaikkia varten ja JOKAISELLA on oikeus lukea!
Vastaukset kysymyksiin on kirjoittanut Henriika Tulivirta. Keskustelua aiheesta jatketaan Educa-messuilla tammikuussa 2025.
On vuoden viimeisten kirjavinkkausten aika! Tällä kertaa esittelyssä on joukko kuvakirjasarjoja. Kuvakirjat ovat erinomaista luettavaa kaikenikäisille – ne sopivat loistavasti esimerkiksi lukemista aloitteleville ja harjoitteleville,
Aiemmin Tähtipöllö-blogissa esiteltiin lukemaan oppineille ja lukemista harjoitteleville suunnattu Kirjakärpänen-sarja. Se sisältää helppolukuisia ja sopivan mittaisia teoksia, jotka sopivat erinomaisesti ensimmäisiksi itse luettaviksi kirjoiksi.
Tähtipöllö-lukemiskilpailun voittajat palkitaan Educa-messuilla tammikuussa 2025. Messuilla järjestetään myös lukuintokeskustelu, johon osallistuvat korkeushyppääjä Ella Junnila, kirjastoammattilainen ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta sekä vaikuttaja,