On vuoden viimeisten kirjavinkkausten aika! Tällä kertaa esittelyssä on joukko kuvakirjasarjoja. Kuvakirjat ovat erinomaista luettavaa kaikenikäisille – ne sopivat loistavasti esimerkiksi lukemista aloitteleville ja harjoitteleville, mutta aivan yhtä hyvin niihin voivat tarttua isommatkin lukijat. Kuvakirjoissa kuvitukset ja teksti tekevät yhteistyötä, josta syntyy kauniita, hauskoja, nokkelia ja viihdyttäviä kokonaisuuksia, jotka tarjoavat monipuolisia lukukokemuksia. Runsaat kuvitukset ja esimerkiksi romaaneihin verrattuna vähäinen määrä tekstiä madaltavat kynnystä ryhtyä lukemaan. Kuvakirjojen aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, joten jokaiselle puhuttelevaa luettavaa löytyy takuulla.
Viisi villiä Virtasta on 15-osainen, etenkin lapsiperheiden keskuudessa rakastettu kuvakirjasarja, jonka on kirjoittanut Anneli Kanto ja kuvittanut Noora Katto. Lämpimän ja hauskan sarjan keskiössä on lasten elämänpiiri sekä heidän kaksi maailmaansa: arkiset sattumukset ja mielikuvituksen lento. Uusimmassa kirjassa Vilma Virtanen ja kaveri (2024) Virtasen perheen esikouluikäisellä lapsella, Vilmalla, on vaikeuksia solmia kaverisuhteita. Hän kaipaisi kuitenkin parasta ystävää, joka olisi kiinnostunut tieteestä ja lukemisesta, kuten hänkin. Aiemmissa osissa käsitellään esimerkiksi hyönteisten maailmaa sekä kipeänä olemista.
Onni ja Aada on Maria Kuutin kirjoittama ja Saara Söderlundin kuvittama kuvakirjasarja, jossa on ilmestynyt kuusi osaa. Kuvakirjasarja käsittelee lasten ensikokemuksia herkästi ja lämpimällä huumorilla. Se keskittyy arkisiin tilanteisiin ja tunnetaitoihin. Sarjan uusimmassa osassa Onni ja Aada kotieläinpihalla (2024) ystävykset menevät retkelle kotieläinpihalle, jossa he tutustuvat esimerkiksi leikkisiin possuihin ja syljeksiviin alpakoihin. Aiemmissa kirjoissa ollaan muun muassa syntymäpäiväjuhlissa ja yökylässä.
Pulla Vehnänen on Ninka Reitun kolmiosainen kuvakirjasarja, joka kertoo pikkuisen tytön ja ponin ystävyydestä. Sarjan uusimmassa osassa Pulla Vehnänen ja ihmeellinen Paavo (2024) Pullan ja Tyllin kaveruus on koetuksella, kun naapuriin muuttaa uusi lapsi, Paavo. Pian Tylli puhuu vain Paavosta ja leikkii vain Paavon kanssa – aivan kuin Pullaa ei olisi olemassakaan. Pulla on vihainen ja näyttää sen monin eri tavoin. Monien mutkien kautta he kuitenkin oivaltavat, että ystäviä voi olla monta. Aiemmissa kirjoissa puhutaan esimerkiksi itsenäistymisestä sekä opetellaan ymmärtämään ystävien erilaisuutta.
Prinsessa Pikkiriikki on Hannele Lampelan kirjoittama ja Ninka Reitun kuvittama ratkiriemukas kuvakirjasarja kaikkien tuhmuroijen sankarista ja hänen kommelluksistaan. Sarjan 11. kirjassa Prinsessa Pikkiriikki ja hurmaava huvipuisto (2023) Prinsessa Pikkiriikki menee Pöjöläisen luo yökylään. Pelkässä yökyläilyssä olisi seikkailua kylliksi, mutta kun pienten prinsessojen mielikuvitus lähtee lentoon, alkaa hurjaakin hurjempi huvipuistoseikkailu. Montako yötä vielä, Prinsessa Pikkiriikki (2024) on Prinsessa Pikkiriikin jouluinen odottelukirja kaikille kärsimättömille. Kirjassa on 24 taianomaista tarinaa Pikkiriikin matkasta jouluun.
Sulo ja Elsi on suosikkivaikuttaja Susanna Silvander-Rostin kirjoittama ja Nadja Sarellin kuvittama lämminhenkinen, kolmiosainen kuvakirjasarja. Uusimmassa kirjassa Sulon ja Elsin vauvakutsut (2024) Sulon ja Elsin perheeseen odotetaan vauvaa, jonka kunniaksi he järjestävät naapureilleen vauvakutsut. Juhlissa katsellaan vauvakuvia ja todetaan, että lapsi voi tulla perheeseen niin sairaalasta kuin lentokoneesta – joskus vauva saa alkunsa äidistä ja isästä ja toisinaan lahjasiemenestä. Kirjasarja toteaa, että kaikki perheet ovat yhtä hyviä. Rakkaus ratkaisee, olipa kyseessä sitten uusperhe, adoptioperhe, yhden vanhemman perhe, sateenkaariperhe, maahanmuuttajaperhe tai jokin muu.
Jani Toivolankirjoittama ja Saara Obelen kuvittama Poika ja rohkeusloikka (2023) on jatkoa samojen tekijöiden kahdelle aiemmalle teokselle. Innostava kuvakirja käsittelee uskallusta ja ystävyyttä, joka tekee näkyväksi. Äiti on ilmoittanut Ronin sirkuskouluun. Ronia kuitenkin kauhistuttaa – mitä jos hän ei osaa eikä uskalla? Sirkuskoulusta löytyy kuitenkin uusi rohkea ystävä, joka on vieläpä samannäköinen kuin Roni. Roni saa huomata, että uskaltaminen antaa mahdollisuuden kokea jotain uutta, ja parasta on se, ettei mihinkään tarvitse pystyä yksin. Sarjan aiemmat osat käsittelevät ensimmäistä ihastusta sekä siitä, kuinka tärkeää on saada olla oma itsensä.
Kamala luonto -sarjakuvasta tutut hahmot koheltavat pentuina lasten kuvakirjasarjassa Kamalan ihanat pennut, jossa on ilmestynyt kaksi osaa. Uusimmassa kuvakirjassa Kamalan ihanat pennut ja ensilumen taika (2024) kettu, ilves ja kärppä peuhaavat ensilumessa, mutta leikin tiimellyksessä kettu ajautuu eroon ystävistään. Alkaa uskomaton seikkailu, jossa mielikuvituksella ei ole rajaa. Kuvakirjasarja on hauska kattaus ystävyyttä, rohkeutta ja vauhdikkaita tilanteita.
Mauri Kunnaksen Pieni tunteiden kirja (2024) on jatkoa esimerkiksi Pienelle pelkojen kirjalle (2021) sekä Pienelle seikkailijoiden kirjalle (2022). Ne ja muut sarjaan kuuluvat kuvakirjat sisältävät sopivasti tietoa eri aiheista ja paljon Kunnaksen riemastuttavia kuvituksia. Uusimmassa teoksessa tunnistetaan tunteita rakastettujen hahmojen, kuten herra Hakkaraisen ja Masa Marsun seurassa. Kunnaksen teos Iik! Varokaa mörköjä! (2024) on puolestaan sukua klassikkoteokselle Hui kauhistus! (1985) ja jatkaa kirjasta Pippendorfin kirjavat kummitukset (2022) alkunsa saanutta Herra Hakkaraisen haamukirjastoa. Uudessa kuvakirjassa on lyhyitä, hyväntuulisia tarinoita möröistä ja hirviöistä, kuten Luuranko Leosta ja farao Hamp-a Atonin muumiosta.
Aino Havukaisen ja Sami Toivosen rakastettujen Tatu ja Patu -kirjojen uusimmat osat ovat Tatun ja Patun fantasiaseikkailu (2023) sekä Tatu ja Patu – Paikollenne, valmiit, hep! (2024). Fantasiaseikkailussa Tatu ja Patu löytävät iltapesulla peilikaapista reitin fantasiamaailma Avathoriin, joka on ajautumassa kaaokseen. Tutut sekoilijat – siis seikkailijat – ovat heti valmiina toimintaan. Avathorin kohtalo ratkaistaan muun muassa vanupuikkojen ja saippuan avulla. Paikoillenne, valmiit, hep! -kirjassa Veera tekee kaikkensa saadakseen ruutujen ääreen jumiutuneet Tatun ja Patun liikkeelle. Kun Tatu ja Patu sitten pääsevät vauhtiin, he paneutuvat eri liikuntalajeihin tyylilleen uskollisesti perin pohjin.
Tähtipöllö-lukemiskilpailun voittajat palkitaan Educa-messuilla tammikuussa 2025. Messuilla järjestetään myös lukuintokeskustelu, johon osallistuvat korkeushyppääjä Ella Junnila, kirjastoammattilainen ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta sekä vaikuttaja,
Aiemmin Tähtipöllö-blogissa esiteltiin lukemaan oppineille ja lukemista harjoitteleville suunnattu Kirjakärpänen-sarja. Se sisältää helppolukuisia ja sopivan mittaisia teoksia, jotka sopivat erinomaisesti ensimmäisiksi itse luettaviksi kirjoiksi.
Tähtipöllö-lukemiskilpailun voittajat palkitaan Educa-messuilla tammikuussa 2025. Messuilla järjestetään myös lukuintokeskustelu, johon osallistuvat korkeushyppääjä Ella Junnila, kirjastoammattilainen ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta sekä vaikuttaja,